A Stop.hu cikke: "Az ostobák, az aljasok", mondta fia gyilkosairól az édesapa

A Stop.hu internetes magazin 2006. május 12-én közölte Szemán László írását a Sádt Győző Alapítványról.

"Az ostobák, az aljasok", mondta fia gyilkosairól az édesapa

 

„Munka, tisztesség, barátság, szeretet, hazám!” – ezek a szavak olvashatók Sádt Gyõzõ síremlékén, a Farkasréti temetõben. Az akkor 23 éves negyedéves közgazdász-hallgatót 1992. május 11-én gyilkolták meg. Életfilozófiája és neve a Sádt Gyõzõ Alapítványban él tovább.

Sádt Gyõzõ pedagógus szüleit akarván tehermentesíteni az egyetemi tanulmányai mellett dolgozott, mellékállásban a budai Skála Áruháznak. Havi négy és félezer forintos keresetét félre téve az akkor, 1992-ben még ritkaságszámba menõ számítógépre gyûjtött. Már akkor felismerte, hogy leendõ munkájához igen nagy szüksége lesz a komputerre.

1992. május 11-én reggel 6 órakor kezdett. Fél hét után fõnöke átnyújtott neki egy köteg bankjegyet – 300 ezer forintot - , hogy taxival menjen el a Magyar Nemzeti Bankba és váltsa fel apróra, hogy 8 órás nyitásra legyen váltópénz.

Hét óra elõtt tíz perccel az áruház közelében, egy mellékutcában egy lopott Zsiguli állta el a taxi útját. Bene László tüzet nyitott a sofõrre. Donászi Aladár feltépte a taxi hátsó ajtaját és közvetlen közelrõl hidegvérrel fõbelõtte az egyetemistát. Sádt Gyõzõ azonnal meghalt. A taxisofõr túlélte az életveszélyes mell-sérülést. A két gyilkos csak üres pénzeszsákokat zsákmányolt. Gyõzõ holtában is ott szorította a bankjegyeket tartalmazó kis zsákocskát a combjai között.

Szülei már hazavárták a munkából, amikor az egyik rádió bemondta a szörnyû hírt. A család Gyõzõ fiókjában 41 ezer forintot talált. A nadrágja zsebében 127 forint volt. Némelyik fémpénzen még a fiú vére is rajta volt, amikor a rendõrök átadták azt a szülõknek.

Ma a Corvinus Egyetemen azt mondta az édesapa, Sádt Ede: „A gyilkosok azt hitték, az ostobák, az aljasok, hogy netán az elõzõ napi bevételt viszik.”

A fiú után maradt pénzt nem tudták volna elkölteni a szülõk, hiszen azt gyermekük kereste. Azt gondolták, Gyõzõ emlékének úgy adózhatnának, ha a pénzt – kiegészítve egy kerek összegre – egy alapítvány létrehozására használnák fel. Így is történt, 1993-ban bejegyezték a Sádt Gyõzõ Alapítványt. Az alapítvány tõkéjének kamataiból minden évben olyan „közgázos” egyetemistákat támogatnak, akik kiváló tanulmányi eredményeket érnek el, ám családi anyagi hátterük meglehetõsen szûkös.

Így volt ez idén is, ma immár tizenharmadszor hirdettek eredményt a Corvinus Egyetemen.

Az alapítvány tõkéje az évek során több mint százötvenszeresére nõtt, közel 13 millió forint. Eddig közel 6 millió forintot tudtak szétosztani a pályázatra jelentkezõ egyetemisták között.

Ebben az évben huszonhárman pályáztak, és tizenegyen el is nyertek valamilyen támogatást összesen 580 ezer forintot. Öten egyszeri 30 ezer forint készpénzben részesültek, hatan fél-, vagy egy éves ösztöndíjat nyertek el havi nyolc, illetve tízezer forint összegben.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után a díjazottak autóbuszra szálltak és, mint minden évben eddig, kilátogattak Farkasrétre, hogy fejet hajtsanak Gyõzõ sírja elõtt.

A gyilkosok részben megbûnhõdtek. Még Gyõzõ meggyilkolása elõtt Gyõrben lelõttek egy rendõrt, majd a skálás gyilkosság után Székesfehérvár mellett két vadászt is. 1996-ban mindketten életfogytiglant kaptak. Bene László a szegedi csillagbörtönben, egyedül tölti az idejét egy cellában. Legkorábban 2016-ban szabadulhat. Donászi Aladár 2001-ben végrehajtotta magán azt a büntetést, ami korábban járt volna neki – Sopronkõhidán felakasztotta magát a cellájában.

Támogassa Ön is a Sádt Gyõzõ Alapítványt!

Május 20-ig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallást. Ha valaki ezt még csak a napokban teszi meg, ne felejtkezzen el az adója egy százalékáról, amit felajánlhat a Sádt Gyõzõ Alapítvány javára is. Adószámuk: 18045123-1-43.

Ha valaki készpénzzel szeretné támogatni az alapítványt, az megteheti az alábbi bankszámlaszámon: Postabank Rt. 11991102-02132947.

Ne felejtsék el, hogy az alapítvány tõkéjének kamataiból jól tanuló, de szegény sorsú közgazdász egyetemistákat támogatnak. A tõke növelésével nõhet azok száma, akik támogatáshoz juthatnak.